Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja je v Zakonu o prekrških urejen v dveh različnih poglavjih. Prvo poglavje je Začasni odvzem vozniškega dovoljenja in drugo poglavje Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Razlika med tema postopkoma je očitna.

Sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja in postopek vrnitve začasno odvzetega vozniškega dovoljenja


Sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja boste prejeli v kolikor ste storili prekršek zoper varnost prometa, za katerega je predpisana stranska sankcija 18 kazenskih točk (vozniki začetniki 7 KT).


Preberite si tudi: 
Kako zgleda sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja?

V zgornjem primeru vam bo policist takoj prepovedal nadaljnjo vožnjo in vam odvzel vozniško dovoljenje, ter vam izdal potrdilo, vozniško dovoljenje pa bo s predlogom za odvzem poslal sodišču.


Preberite si tudi:
Začasni odvzem vozniškega dovoljenja, Kokain in Metaboliti
Začasni odvzem vozniške osebi, ki ima tuje vozniško dovoljenje

Voznik začetnik in odvzem vozniškega dovoljenja
Vožnja brez vozniškega dovoljenja in odvzem vozila
Odvzem vozniškega dovoljenja, sodna taksa

Pristojno sodišče bo na predlog prekrškovnega organa izdalo sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, ter vas obvestilo o možnostih za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

Preberite si tudi:

Odvzem vozniške in prepoved vožnje
Odvzem vozniške in postopek vrnitve

Začasni odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved vožnje motornega vozila začne učinkovati z vročitvijo sklepa in velja za čas, dokler traja postopek.

Po prejemu tega sklepa morate čim hitreje vložiti predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, da boste vozniško dovoljenje prejeli kar se da hitro nazaj.


Pomoč pri izdelavi predloga za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja:

Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Zato vam priporočamo da se predhodno naročite na zdravniški pregled pri pooblaščenih izvajalcih zdravstvene dejavnosti, saj je na pregled potrebno počakati tudi do 2 meseca, prav tako pa boste morali po pregledu počakati še nekaj dni da vam bodo izdali zdravniško spričevalo.

Preberite si tudi:
Kontrolni zdravstveni pregled – Vse informacije na enem mestu

Pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo kontrolne zdravniške preglede:

Seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti

Možnosti za uspeh so odvisne predvsem od opravljenega zdravniškega pregleda, na katerega se je priporočljivo pripraviti in telo očistiti, predvsem kadar gre za odvzem vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom drog.

Preberite si tudi:

Odvzem vozniškega dovoljenja – Možnosti za uspeh

Tako lahko predlagate sodišču, da se vam začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrne pred pravnomočnim zaključkom postopka o prekršku oziroma pred izvršitvijo sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Predlog se do pravnomočnosti odločitve o obdolžilnem predlogu lahko vloži pri sodišču, ki je izdalo sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, po pravnomočnosti pa pri sodišču, ki je pristojno za izdajo sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Predlogu pa mora biti obvezno priloženo zdravniško spričevalo o opravljenem zdravstvenem pregledu v originalu (kopijo si obvezno shranite na varno).

Preventiva:
Kako se izogniti policijski kontroli DELUJE 100%
Kako se obnašati ko vas ustavijo policisti
Alkotest – Osnovni nasveti
Policija ima napravo za hitro ugotavljanje drog DrugWipe 6S

Sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja

Sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja pa boste prejeli takrat, ko boste z več različnimi prekrški v obdobju 2 let dosegli ali presegli 18 KT. 

Preberi si tudi:
Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja
Tuje vozniško dovoljenje in odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja
Zamuda roka za vložitev predloga za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja

V zgornjem primeru boste na dom prejeli sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, na katerega boste morali odgovoriti v roku 15 dni, drugače bo vaše vozniško dovoljenje prenehalo veljati za vedno.  

V tem primeru se morate prav tako naročiti na kontrolni zdravniški pregled, a v tem primeru vam ni potrebno skrbeti glede roka za opravljanje kontrolnega zdravniškega pregleda, saj že vložitev predloga za odložitve izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja pomeni, da se ta sklep ne izvrši do odločitve sodišča, ki pa mora počakati, da opravite kontrolni zdravniški pregled in da zdravniško spričevalo predložite sodišču. 

Pomoč pri izdelavi predloga za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja:
Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja

Preberite si tudi:
Kontrolni zdravstveni pregled – Vse informacije na enem mestu

Pooblaščeni izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo kontrolne zdravniške preglede:
Seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti

Po prejemu sklepa s katerim sodišče predlogu ugodi, ter vam določi preizkusno dobo med 6 meseci in 2 leti, ter vas napoti na opravljanje rehabilitacijskega programa ali varno vožnjo, se boste morali v roku 15 naročiti na program, ki vam ga je sodišče določilo in sodišču pravočasno predložiti dokazilo.

Rehabilitacija:
Edukacijske delavnice in psihosocialne delavnice
Varna vožnja

Več uporabnih informacij lahko najdete na portalu iNdigoNovice.si

Lep pozdrav,
Ekipa iNdigoNovice.si


Komentarji